DSCF3104
039618
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
10
17
142
39342
346
452
39618

Az egykori Korona Szálló ad helyet a Matyó Múzeumnak, mely híven mutatja be a matyó népművészet mellett az itt élő emberek egykori mindennapjait.
A belsőleg megújult Szent László templom több büszkeséggel rendelkezik: 2006 óta új orgonán szólalnak meg az egyházi zenék, a falakat díszítő monumentális képeket pedig a mezőkövesdi freskóművész, Takács István készítette. A matyó világot festészetében megörökítő művész állandó Életmű-kiállítása múzeumi gyűjteményként megtekinthető a Galéria épületében. A városközpontban, a Hősök terén kapott helyet több emlékmű: az egykori megélhetésnek, a summásságnak állít emléket a summás szobor. A viszontagságos évekre utal az 1848/49-es szabadságharc 100 éves évfordulóján emelt obeliszk, valamit az 1956-os márvány emlékmű. Az 1979 óta működő Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum éppúgy bemutatja a 19. század közepétől használt állati erővel hajtott járgányokat, mint a 20. század közepén működő modern traktorokat. Emellett szemlélteti a hagyományos matyó „ólaskert” elemeit is. Az Iskolatörténeti Gyűjtemény az 1920-as évek diákéletét tükrözi korhűen berendezett tantermében. A Kavicsos-tó körül létesült Szabadidőpark a város kedvelt kikapcsolódási helyévé vált. Itt épült fel a modern, kéttornyú Jézus Szíve templom, melyet búcsúja idején számos távolról jött zarándok keres fel. (forrás: zsoryfurdoapartman.hu)

 

Bogács (10 km)
- termálfürdő, szabadtéri lepkemúzeum, horgásztó, kaptárkövek - kilátó

Cserépfalu (15 km)
- subalyuk, barlanglakások, borpajta, gazdaház, Ódor vár, Millenniumi kilátó, pincesor

Eger (20 km)
- Egri vár, Líceum, Bazilika, Érsekkert, Termál- és élményfürdő, Minaret, Dobó tér, Érseki palota, Szépasszony völgy

Hortobágy (60 km)
- Hortobágyi Nemzeti Park, Kilenclyukú híd, Hortobágyi Nagycsárda, Pásztormúzeum, Halastó tanösvény, Madárpark, Mátai ménes, Meggyes Csárdamúzeum

Noszvaj (16 km)
- De la Motte kastély, pinceházak, barlanglakások, gazdaház, kemencés ételek

Szilvásvárad (48 km)
- Szalajka völgy, Erdei múzeumok, Lipicai ménes, lovas múzeum, börtönmúzeum, tanösvény és kilátó, Istállóskői barlang

Szomolya (11 km)
- tájház, cseresznye fesztivál

Tisza tó (20 km)
- sétahajózás, motorcsónakázás, kenuzás, madár fotózás, vízisétány és tanösvény, horgászat